Ketok Bodho Yo Ben

Ketok Bodho Yo Ben

idiot

Aku kelingan terus ngendikane Ibuku mbiyen babagan sinau. Pas aku raiso nglakoni sesuatu, Ibuku mundhut priksa, "Nek raiso ki njuk piye?", bar kuwi Ibu maringi priksa, "Yo sinau. Diunekke bodho yo ben". Tak pikir-pikir yo bener pancenan; wong ki nek raiso yo kudu sinau, kudu wani isin babagan iki. Nek jarene wong bule yo "Swallow your pride!" Nah, akhir-akhir iki jan aku babak bundhas sinau beberapa hal sing kudune aku wes iso ket biyen. 

Sing pertama aku sinau renang. Iki dipicu oleh beberapa hal. Hurung suwe iki, aku ngobrol karo beberapa bule. Mereka rada kaget ngerti aku raiso renang, jarene nang negarane mereka cah cilik-cilik ki wes iso renang. Terus ono meneh sing rada kaya menyindhir mosok aku raiso renang padahal kan negarane awak dhewe ki negara kelautan. Babagan liyane amerga aku rada wedi Tsunami wkwkkwwk. Alasan liyane meneh aku pengen nyilikke awak LoL. Sinau renang iki isin lho cah, cah cilik-cilik liyane nang kolam do pinter tenan le renang aku elik tenan bentuke le sinau  Terus suwe-suwe aku iso juga sih, tapi tetep welik tenan. Aku le ambegan arang-arang, angel le mengatur gerakan. Kadang-kadang pas nang ndhuwur banyu aku malah ngampet ambegan dan pas nang ngisor aku malah njukuk ambegan. Tur aku dadi lali menggerakkan anggota tubuhku karena fokus bernafas  Pas awal-awal aku mikire yowes lah, sing penting iso tekan ujung kolam lainnya meskipun jarang ngambil oksigen. Zona nyaman gaes, aku isin nek ketok tambah elik le renang merga latihan bernafas. Terus tak pikir-pikir meneh, cen mungkin aku iso menuju ujung kolam lainnya dengan sedikit bernafas tanpa perlu belajar bernafas lagi, tapi aku raiso tambah adoh le renang dengan cara iki. Dadine aku memutuskan ketok elik rapopo, tapi aku belajar improvement.

Sing kedua aku belajar ping-pong. Biyen ki tak pikir aku wes lumayan apik lah ya le pingpong. Aku iso servis, mbalekke bal, karo kadang nyemes. Tapi minggu lalu aku baru menyadari nek carane aku namplek ki ra apik. Dengan cara itu aku raiso memberikan magnus effect, di mana bola bisa meluncur dengan cara memutar sehingga sulit untuk dikembalikan lawan. Awale tak pikir yowes lah ya, sing penting iso menang mengalahkan teman-temanku yang baru belajar pingpong. Tapi tak pikir-pikir aku ra bakal iso menang HSN tahun depan sepertinya nek ngene iki terus wkwkwkkwkw. Yowes lah yo, aku beberapa hari ketok koyo wong sing gek entas belajar pingpong, welik tenan, tapi yo tak lakoni. Sing gedhe atine, sing satria!

Sinau ki cen penting sih, karena nek ora yo ora maju-maju. Sebagai tambahan, ternyata nek ra sinau ki kita bisa menjadi cenderung arogan. Nang psikologi ki ono istilah Dunning-Kruger effect. Wikipedia mendeskripsikan istilah kuwi dengan "In the field of psychology, the Dunning–Kruger effect is a cognitive bias in which people of low ability have illusory superiority and mistakenly assess their cognitive ability as greater than it is." Nek tak translate nggo Google dadine "Di bidang psikologi, efek Dunning-Kruger adalah bias kognitif di mana orang-orang berkemampuan rendah memiliki keunggulan ilusi dan secara keliru menilai kemampuan kognitif mereka lebih besar daripada itu." Gampange ki artine kita menilai diri sendiri pinter, tapi sakdonge ra sepinter kuwi. Pentinge maneh, nek nang agama, menuntut ilmu kuwi wajib kanggo kabeh muslim. Nah, kan.... ojo wedi ketok bodho nek sinau sing apik-apik ki.

Add new comment

Restricted HTML

  • Allowed HTML tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.